Kako odabrati naočale koje će vam najbolje služiti? Ključ je razumijevanje kako leće dopuštaju prolazak svjetlosti. Pročitajte što je VLT i kako zahvaljujući njemu možete odabrati prave naočale prema vašem načinu života i potrebama.

Kada je riječ o odabiru pravih naočala, nije sve samo u stilu. Odabir pravih leća jednako je važan, ako ne i važniji. Promjenjivi svjetlosni uvjeti mogu zaista utjecati na vaše iskustvo. Jedan od ključnih čimbenika na koje biste trebali obratiti pozornost prilikom odabira naočala je kategorija propusnosti svjetla - VLT (propusnost vidljive svjetlosti), koja je u stvari postotak svjetlosti koji leća propušta.

Što je postotak VLT-a veći, više će svjetlosti proći (visoki postotak obično je idealan za tamne uvjete), što je postotak niži, manje će svjetlosti proći (niski postotak obično je idealan za svijetle uvjete).

 

Postotke VLT-a dijelimo u 5 kategorija:

 
  • Kategorija 0 (80-100% VLT): Idealno za večer ili oblačne dane. Leće u ovoj kategoriji često su prozirne, svijetlo žute, svijetlo narančaste ili žute. 

  • Kategorija 1 (46-79% VLT): Ova kategorija je pogodna za djelomično oblačno vrijeme. Ima ružičastu ili narančastu boju. 

  • Kategorija 2 (18-45% VLT): Idealno za promjenjive sunčane i oblačne dane. Jarki tonovi poput ljubičaste, crvene, jantara i svijetlo smeđe tipični su za ovu kategoriju. 

  • Kategorija 3 (8-17% VLT): Savršeno za svijetle sunčane uvjete i također za ljude nakon operacije vida. Popularne sive i smeđe leće pripadaju ovoj kategoriji. 

  • Kategorija 4 (3-8% VLT): Ove leće napravljene su za vrlo svijetle uvjete, kao što su planinske šetnje ili planinarenje. Imaju tamnije nijanse poput tamno sive ili tamno smeđe i odlične su za ljude s osjetljivim očima. Međutim, treba napomenuti da nisu pogodne za vožnju zbog njihove tamnosti.
     



Odlučivanje između različitih naočala može biti teško, ali s razumijevanjem kategorija propusnosti svjetla možete donijeti idealnu odluku za sebe. Ne zaboravite da na eyerim jasno označavamo sunčane naočale prema njihovoj kategoriji, uvijek izravno u opisu parametara proizvoda, pa je odabir pravih naočala za vaše potrebe još lakši. Budite spremni za svaku situaciju s savršenim naočalama samo za vas!