Kontaktne leće odlična su alternativa naočalama, ali zahtijevaju pravilnu brigu. Kako biste osigurali njihovu dugotrajnu funkcionalnost i zdravlje Vaših očiju, važno je pridržavati se nekoliko osnovnih pravila.



 

Kako pravilno čistiti kontaktne leće?

Jednodnevne kontaktne leće svakako su najlakša opcija za održavanje. Ne morate uopće brinuti o njihovom čišćenju ili skladištenju, jer ih na kraju dana jednostavno bacite i ujutro koristite nove.

Meke višednevne kontaktne leće zahtijevaju kutiju i otopinu za čišćenje, ispiranje i čuvanje – višenamjensku (univerzalnu) otopinu koja je vrlo popularna zbog jednostavnosti korištenja. Postoji i učinkovitija metoda čišćenja u obliku peroksidnih otopina za čišćenje. Međutim, ovdje se mora strogo pridržavati posebne procedure.

 

Postupak ručnog čišćenja leća

 

 


1) Prije rukovanja lećama uvijek temeljito operite i osušite ruke.

2) Stavite leću na dlan ili nadlanicu, lagano ulijte univerzalnu otopinu za čišćenje i vrlo nježno trljajte leću prstom. Time ćete ukloniti naslage koje ostaju na kontaktnim lećama nakon dezinfekcije.

3) Nakon čišćenja leće stavite u posebnu kutiju koju napunite novom otopinom za čišćenje (Nikada nemojte koristiti vodu ili slinu, jer sadrže bakterije i druge mikroorganizme.) Redovito mijenjajte kutiju svaka 3 mjeseca.

4) Na taj način leće uvijek treba očistiti prije nego što ih navečer spremite u kutiju i također prije no što ih stavite ujutro.

 

Napomena: Danas postoje i rješenja s oznakom "NO RUB", koja bi trebala osigurati savršenu njegu leća i bez ručnog čišćenja. Ipak, preporučamo ručno čišćenje kontaktnih leća jer će na taj način leće biti čišće, a oči zdravije.

 

Želite li znati što ne smijete raditi s kontaktnim lećama? Pročitajte OVDJE.



 

Mogu li koristiti običnu vodu iz slavine za čišćenje kontaktnih leća?

Apsolutno ne. Za čišćenje i čuvanje kontaktnih leća nemojte koristiti ništa osim posebnih otopina. Vaše kontaktne leće ne smiju doći u kontakt s vodom ili tekućinom. Voda (iz slavine/flaširana/destilirana/morska/slina...) može sadržavati bakterije koje mogu izazvati ozbiljne probleme u oku. Važno je to shvatiti čak i kada putujete i uvijek imati pri ruci otopinu za kontaktne leće.

 

Kako pravilno čuvati kontaktne leće?

Kontaktne leće za višednevnu uporabu čuvaju se u za to predviđenim kutijama koje moraju biti čiste i redovito mijenjane. Promijenite kutiju minimalno jednom u svaka tri mjeseca i redovito ju ispirite otopinom za čišćenje. Nikada nemojte koristiti otopinu koja je već u kutiji od prethodnog dana!

 

Kada trebam koristiti kapi za oči kada nosim kontaktne leće?

Kapi za oči (ili umjetne suze) odlična su pomoć za zaštitu i vlaženje očiju. Većini nositelja kontaktnih leća preporučuju se kapi koje treba nanijeti prije nošenja kontaktnih leća. Kapi se tako imaju priliku temeljito rasporediti po cijeloj površini oka i tako olakšati kasniju primjenu leća. Međutim, proizvođači navode da je kod nekih kapi moguća primjena i nakon nošenja leća (pažljivo pročitajte uputu o kapima za oči ili se posavjetujte s oftalmologom.)



 

Kako pravilno staviti kontaktne leće?

 


 

 

 

1) Temeljito operite i osušite ruke.

2) Vrhom prsta pažljivo uklonite kontaktnu leću iz kutije. (Također možete koristiti posebne pincete za ovaj korak - sterilnije je, ali pincetu morate uvijek sterilizirati nakon upotrebe.)

3) Zatim stavite leću na vrh kažiprsta ili drugog prsta.

4) Provjerite nije li kontaktna leća okrenuta naopako gledajući sa strane. Ako je pravilno okrenuta, trebala bi podsjećati na oblik zdjele.

5) Pažljivo povucite donji kapak prstom i pogledajte prema gore, držite oko širom otvorenim i stavite leću u njegovo središte.

6) Zatvorite oko i trepnite. Leća će se tada sama postaviti na pravo mjesto. Ako je potrebno, lako možete dodirnuti leću i pomaknuti je u središte.

7) Ispravno postavljena kontaktna leća trebala bi udobno ležati u oku. Ako ne leži udobno, izvadite je, nježno očistite otopinom i pokušajte ponovo.

8) Nanesite drugu leću na isti način.

 

Napomena: Nikada nemojte prekoračiti preporučeno vrijeme nošenja i redovito mijenjajte leće prema preporukama proizvođača.

 

Moram li poštovati posebnu higijenu pri rukovanju kontaktnim lećama?

Prije rukovanja lećama uvijek temeljito operite ruke (koristite sapun bez mirisa i ulja) i osušite ih ručnikom koji ne ostavlja dlačice. Ne dirajte tekstil. Temeljito oprane ruke pomoći će vam da izbjegnete moguće infekcije oka.

Također je važno izbjegavati kontakt s vodom. Prilikom tuširanja, plivanja, saune ili drugih aktivnosti s vodom, bolje je ukloniti leće kako biste spriječili onečišćenje ili oštećenje.

 

Nakon što dobijem leće, moram li ipak ići očnom liječniku?

Čak i ako već imate recept (bilo za naočale ili kontaktne leće), redoviti pregledi kod oftalmologa jednom godišnje su neophodni. U slučaju bilo kakvih problema poput crvenila oka, boli ili slabljenja vida, odmah potražite stručnu pomoć.





Pravilna njega kontaktnih leća produljuje njihov vijek trajanja i osigurava zdravlje Vaših očiju. Slijedite ove jednostavne korake i uživajte u udobnosti i prednostima koje nude kontaktne leće.