Bilo da ste početnik ili iskusan nositelj kontaktnih leća, obratite pozornost. Ovih 13 osnovnih pravila pomoći će vam da izbjegnete moguće probleme i osigurati da vaše oči ostanu zdrave, a kontaktne leće funkcionalne i udobne.

 

1) Ne spavajte s kontaktnim lećama osim ako to nije odobrio vaš oftalmolog

Unatoč tome što katkada noću ne želite ili nemate energije izvaditi leće, liječnici upozoravaju da ih ne nosite 24 sata dnevno ili dok spavate. Ovakav način nošenja moguć je samo s nekim vrstama leća, a i kod njih se o duljem nošenju treba posavjetovati s oftalmologom.



 

2) Nikada ne nosite leće dulje od preporučenog za taj konkretan tip

Mjesečne leće mijenjajte svaki mjesec, dnevne leće svaki dan! Upamtite da kontaktne leće ne smijete nositi dulje nego što preporučuju proizvođač i vaš oftalmolog, čak i ako je kontaktna leća još uvijek udobna nakon tog razdoblja.

 

3) Nikada ne koristite vodu iz slavine za kontaktne leće ili futrolu

Voda iz slavine može sadržavati mikroorganizme koji mogu oštetiti leće ili izazvati infekcije oka. Uvijek koristite sterilnu otopinu namijenjenu za čišćenje i čuvanje leća. Također, voda iz slavine nema optimalan pH i osmotski tlak za kontaktne leće, što može uzrokovati njihovu deformaciju ili oštećenje.



 

4) Nemojte ulijevati svježu otopinu u staru

Takvo miješanje može dovesti do bakterijske kontaminacije i smanjiti učinkovitost otopine. Stara otopina može biti oslabljena i može imati poremećenu kemijsku ravnotežu, što negativno utječe na čišćenje i dezinfekciju leća. Stoga nakon stavljanja leća uvijek izlijte iskorištenu otopinu i zatim upotrijebite novu.

 

5) Nemojte koristiti kontaktne leće ako su vam oči nadražene

Ako su vam oči crvene, svrbe ili su nadražene, uzmite pauzu od leća. Posavjetujte se tada sa svojim oftalmologom, a ako se stanje pogorša ne odgađajte odlazak liječniku!

 

6) Ne bacajte leće u WC školjku ili umivaonik

Kontaktne leće ne bi se smjele bacati u WC školjku ili umivaonik jer mogu zagaditi izvore vode i štetne su za okoliš. Ukratko, rabljene leće bacite u kantu za smeće. Neki brendovi čak nude programe recikliranja kontaktnih leća.



 

7) Nikada nemojte sami mijenjati vrstu otopine bez savjetovanja s oftalmologom

Otopine za kontaktne leće razlikuju se po sastavu i nisu sve prikladne za svaku vrstu leća. Promjena otopine bez savjetovanja s oftalmologom može izazvati iritaciju, alergijsku reakciju ili oštećenje samih leća.

 

8) Nemojte dijeliti kontaktne leće s drugim ljudima

Dijeljenje kontaktnih leća s drugim ljudima može uvelike povećati rizik od prijenosa infekcija i očnih bolesti. Kontaktne leće uvijek trebaju biti individualne i osobne jer je svako oko jedinstveno i ima različite potrebe.

 

9) Nemojte imati preduge nokte prilikom nanošenja

Možda neugodna vijest za neke dame, no dugi nokti mogu oštetiti kontaktne leće prilikom rukovanja s njima, a mogu oštetiti i samo oko. Prilikom rukovanja kontaktnim lećama važno je imati čiste i njegovane nokte kako bi se izbjegle moguće komplikacije.

 

10) Ne dopustite da šminka ili kreme dođu u kontakt s lećama

Šminka i kontaktne leće se dosta dobro slažu. Ipak, ključ uspjeha je oprez! Stavite kontaktne leće prije nanošenja šminke i skinite ih prije skidanja šminke. Naravno, nikada ne zaboravite temeljito oprati ruke prije rukovanja lećama.

 

11) Preskočite vodene aktivnosti ili wellness

Kontaktne leće se nikada ne smiju izlagati vodi (slatkoj ili morskoj) ili pretjeranoj toplini. Prilikom nošenja kontaktnih leća stoga se preporuča izbjegavati aktivnosti kao što su plivanje, tuširanje, kupanje, ronjenje, parne kupelji ili saune. Kontakt s vodom može uzrokovati da leće apsorbiraju bakterije i druge štetne tvari koje mogu uzrokovati infekcije ili iritaciju oka. Pretjerana toplina i para u saunama ili toplicama mogu oštetiti leće ili promijeniti njihov oblik.


 

 

12) Nemojte nositi kontaktne leće nakon isteka roka valjanosti

Nakon isteka roka valjanosti, leće mogu izgubiti svoja svojstva kao što su fleksibilnost, propusnost kisika i zadržavanje vlage. Nošenje leća nakon isteka roka stoga može dovesti do iritacije oka i povećanog rizika od infekcije.

 

13) Ne zaboravite spakirati dodatni par kontaktnih leća kada putujete

Ruku na srce – jeste li ikada prije izgubili kontaktne leće? Kada putujete, može biti teško pronaći zamjenske leće, osobito u slučaju posebnih recepta. Zato je važno imati dodatni par sa sobom kako biste bili spremni na gubitke, štete ili neočekivane situacije.



 

Nadamo se da su vam ovi savjeti bili korisni! Uz pravilnu njegu kontaktne leće donijet će vam udobnost i zdravlje očiju bez ograničenja. Odaberite svoju na eyerimu!